Εκπαίδευση Ενηλίκων

Σεμινάριο «Εκπαίδευση στο Μουσείο» *

Ο σκοπός του Σεμιναρίου «Εκπαίδευση στο Μουσείο» είναι οι εκπαιδευόμενοι:

  • να συνδέσουν σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες και θεωρίες μάθησης με τη μουσειακή εκπαίδευση
  • να ασκηθούν σε ενεργητικές-βιωματικές μεθόδους εκπαίδευσης στα μουσεία
  • να αξιοποιήσουν τα μουσεία ως ένα πολύτιμο εργαλείο πολιτισμού, μάθησης, ανάπτυξης δεξιοτήτων και εξέλιξης ικανοτήτων.

Πρόκειται για το πρώτο οργανωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων σε θέματα μουσειακής εκπαίδευσης, στην Ελλάδα. Ο σχεδιασμός του στηρίχτηκε στο αντίστοιχο πρόγραμμα του Wheelock College http://www.bu.edu/wheelock/ με την υποστήριξη της Μαίρης Ιατρίδη, καθηγήτριας παιδαγωγικής του Μουσείου.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι εκπαιδευόμενοι είναι σε θέση να σχεδιάζουν, να τεκμηριώνουν, να εφαρμόζουν και να αξιολογούν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μουσεία και χώρους πολιτισμού.

Στα 37 χρόνια πραγματοποίησης του σεμιναρίου έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 650 ενήλικοι διαφορετικών ειδικοτήτων και απόφοιτοί του στελεχώνουν εκπαιδευτικά τμήματα Μουσείων και πολιτιστικών φορέων, σχολεία και βιβλιοθήκες, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

* 2024-2025: το σεμινάριο είναι οργανωμένο σε τρεις αυτόνομους κύκλους

Α κύκλος: Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2024

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν e-mail στη διεύθυνση [email protected]


Κάθε χρόνο δίδεται σε έναν εθελοντή / μία εθελόντρια του Μουσείου

η «Υποτροφία Κική Καραστατίρη»

για τη συμμετοχή του/της στο σεμινάριο ενηλίκων «Εκπαίδευση στο Μουσείο».

Πρόγραμμα “MuseumAR Storifying An Augmented  Future for Museums”

Grant Agreement Number: 2020-1-CY01-KA227-ADU-082737

Χρηματοδότηση: Erasmus+        Διάρκεια: 01/03/2021 – 28/02/2023

Στόχος

Η ενδυνάμωση των μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών ώστε να υιοθετήσουν καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία που θα προσελκύουν μεγαλύτερο αριθμό κοινού και θα τους παρουσιάσουν τις συλλογές τους.

Πρόκληση

Η παγκόσμια κρίση υγείας με τις τεράστιες επιπτώσεις της σε όλες τις πτυχές της ζωής έκανε ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για ψηφιακή μετάβαση των οργανισμών, των ιδρυμάτων και της βιομηχανίας. Ειδικά, στον τομέα του Πολιτισμού, η πανδημία του κορονοϊού είχε και θα έχει μία άνευ προηγουμένου επιρροή στα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα σε όλον τον κόσμο. Τα πολιτιστικά ιδρύματα σαν κολόνες του πολιτιστικού τομέα χρειάζεται να κάνουν βήματα προς την ψηφιοποίηση των εργασιών τους και να επαναδιαμορφώσουν τον τρόπο που προσελκύουν και εμπλέκουν τους επισκέπτες τους. Συγκεκριμένα, τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα χρειάζεται να υιοθετήσουν καινοτόμες τεχνολογίες ώστε να επαναδιαμορφώσουν τον τρόπο διεξαγωγής των εργασιών τους αναβαθμίζοντας την εμπειρία που προσφέρουν στο κοινό τους και να ενισχύσουν την ικανότητά τους να προσελκύουν τις νεότερες γενιές. Ειδικότερα, η υιοθέτηση της επαυξημένης και της εικονικής πραγματικότητας που χρησιμοποιείται για να εισάγει τη διαδραστική αφήγηση ιστοριών για την παρουσίαση των συλλογών των μουσείων αποτελεί μια μοναδική προοπτική για τη νέα εποχή. Συνεπώς, τα μουσεία χρειάζεται να κάνουν σημαντικές προσπάθειες ώστε να εισάγουν εργαλεία και εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας στις εργασίες τους καθώς και να εκπαιδεύσουν το υπάρχον αλλά και μελλοντικό προσωπικό τους στη χρήση τους.

To πρόγραμμα “MuseumAR Storifying An Augmented Future for Museums” ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021 και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2023 με συντονιστή το Ίδρυμα Ρίτας και Κώστα Σεβέρη από την Κύπρο και εταίρους τους: Center for the Advancement οf Research & Development in Educational Technology (CARDET) από την Κύπρο, Ευρωπαϊκό Οργανισμό Παιδικών Μουσείων HANDS ON! International, Alchemilla Società cooperativa sociale (ASC) από την Ιταλία, Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (ΚΜΟΠ) & Ελληνικό Παιδικό Μουσείο από την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση μουσείων και πολιτιστικών οργανισμών ώστε να υιοθετήσουν καινοτόμα τεχνολογικά εργαλεία που θα προσελκύουν μεγαλύτερο αριθμό κοινού καθώς και στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των μουσείων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων προωθώντας ψηφιακά εργαλεία (ΑR και VR) και εφαρμογές που μπορούν να φέρουν ένα νέο παράδειγμα εργασίας και μια ουσιαστική αλλαγή.

Δράσεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:

Ανάπτυξη Προγράμματος Σπουδών και Εκπαιδευτικού Υλικού

που θα παρέχει εφόδια στους συμμετέχοντες εκπαιδευτές, επαγγελματίες μουσείων, καλλιτέχνες κλπ. ώστε να εξελίξουν τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους γύρω από την επαυξημένη πραγματικότητα και την πολιτιστική γνώση και θα τους παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις προκλήσεις που ο τομέας του πολιτισμού, των μουσείων και των καλλιτεχνών αντιμετωπίζει.

Ανάπτυξη ενός ψηφιακού εγχειριδίου με ιστορίες Επαυξημένης Πραγματικότητας

που θα προσφέρει στους εκπαιδευτές και στους επαγγελματίες μουσείων την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη ώστε να σχεδιάσουν, να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν δραστηριότητες Επαυξημένης Πραγματικότητας στις διδακτικές πρακτικές τους και στην εργασία τους.

Σχεδιασμός και υλοποίηση πέντε Μαζικών Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων (ΜΟΟC) για την προώθηση της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς

που θα μπορεί να εγγραφεί όποιος το επιθυμεί δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρίσκετε στην ιστοσελίδα του https://museumar.eu

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή αυτού του περιεχομένου δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών, και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό.

Εταίροι του Έργου

Costas & Rita Severis Foundation (Cyprus)
CARDET (Cyprus)
Hands On! Internationale Vereinigung Fur Kinder in Museen (Austria)
Alchemilla Societa cooperativa sociale (Italy)
KMOP – Social Action and Innovation Centre (Greece)
Hellenic Children’s Museum (Greece)